Veel gestelde vragen

 • Wanneer mag ik stoken?
  Vanwege het uithardingsproces kan 4 weken na oplevering de open haard worden gestookt.
 • Wat moet ik regelen voor de brandverzekering?
  Deze vraag kunnen wij niet beantwoorden, hiervoor moet u informatie bij uw verzekeraar inwinnen.
 • Welke maatregelen moet ik nemen zodat het werk uitgevoerd kan worden?
  Omdat er veel materiaal in een open haard gaan is het prettig als er genoeg ruimte is om te werken.
  Bij het werk komt altijd veel stof vrij, haal daarom zoveel mogelijk meubels, gordijnen en apparatuur uit de kamer. Wat blijft staan wordt afgedekt. U kunt ook kieren en dergelijke afplakken om te voorkomen dat het stof in andere kamers komt.
 • Wanneer moet ik het rookgaskanaal laten vegen?
  Het stookgedrag bepaald hoe vaak er geveegd moet worden. Minimaal 1 keer per jaar, ook als er niet gestookt wordt. Er kan bijvoorbeeld een vogelnest in het rookkanaal gebouwd zijn.
 • Hoe moet ik stoken?
  Om scheuren in het rookkanaal en rookterugslag te voorkomen kunt u het beste rustig beginnen met een lage temperatuur om het rookgaskanaal langzaam warm te laten worden.

Onderhoud en veiligheid

Een open haard is redelijk onderhoudsvrij. Afhankelijk van het stookgedrag moet het rookgaskanaal regelmatig geveegd worden, minimaal 1x per jaar. Wanneer een open haard lange tijd niet gebruikt is, is het verstandig om het rookkanaal te laten vegen omdat er bijvoorbeeld resten van een vogelnest of andere verstoppingen in kunnen zitten.

Voor de veiligheid is het belangrijk rekening te houden dat het vuur kan spatten en vonken. Daarom is het verstandig bij een houten vloer om een stenen plaat voor de open haard te leggen. Een vonkenscherm zorgt nog voor extra veiligheid.